במאמר הבא, נסקור מהן התקלות האופייניות לדיסק הקשיח ונסביר כיצד יש לפעול בעת אובדן או מחיקת מידע חשוב, כתוצאה מחקירת מחשבים.
הדיסק הקשיח, המכונה בעגה המקצועית " כונן קשיח", הוא אלמנט המשמש כאמצעי אחסון למידע דיגיטאלי, כגון: תוכנות, מערכת הפעלה, סרטים, שירים מסמכים ועוד, אשר מערכת ההפעלה והמחשב יודעים לקרוא אותו, לכתוב אותו ולגשת אליו. הדיסק הקשיח (המכונה בלועזית: Hard Disk, Hard Drive) הומצא על ידי ריינולד ג'ונסון בשנת 1956 ונבנה באמצעות מערכת הפעלה של חברת IBM. נפחו של הדיסק הקשיח הראשון היה 4.4 מגה בייט והוא שקל למעלה מטון. מבנה הכונן הקשיח בנוי מלוחיות בצורת דיסקית העשויים מזכוכית או אלומיניום ומצופים בחומר מגנטי של סגסוגת קולבט.
ישנן שלוש תקלות אופייניות המתגלות בדיסקים קשיחים והן:
במקרים בהם הדיסק הקשיח ניזוק או כושל בתפקידו וקיים חשש סביר כי הדבר יגרום לאבדן של מידע, יש לפעול למען שחזור המידע באמצעות תהליך מקצועי של שחזור דיסק קשיח. שחזור כונן קשיח, הוא תהליך הנעשה לרוב על ידי חברות שחזור מקצועיות המחזקים בידע, במומחיות ובמעבדות המתאימות לשחזור דיסק קשיח, זאת באמצעות שיקום ואיתור הנתונים שאבדו ושכפולם למדיה תקינה וחדשה.
מעבדות מקצועיות המותאמות לשחזור דיסק קשיח כוללות לרוב חדר סטרילי המצויד בציוד חכם, העומד בתקן מחמיר מסוג: CLASS 100 ומגיע לתוצאות מקסימליות של שחזור מידע.
תהליך שחזור דיסק קשיח כולל ארבעה שלבים: אבחון התקלה באמצעות בדיקת הדיסק הקשיח, הערכת הצפי בנוגע לאחוזי השחזור שניתן לבצע, קביעת לוח הזמנים וביצוע תהליכי השחזור הפיזיים והלוגיים למען הצלת המידע האובד.
חברות מקצועיות העוסקות בתחום, מספקות מגוון שירותי שחזור במקרי חקירות מחשב, לצרכי משפט ותהליכי Due Diligence ( בדיקת נאותות עסקית ופיננסית). חוות דעת של מומחה שחזור מידע, יכולה להוות ראייה משמעותית ומוחשית במקרה של תיקי חקירה משפטיים. לדוגמא: שחזור חקירתי שבוצע על ידי חברת טיק טק טכנולוגיות בע"מ עבור משטרת ישראל, לפענוח רצח נורית ונח מעוז ז"ל:
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.