עולם ההוצאה לפועל הוא לא עולם פשוט. הוא חייב להתקיים תוך איזון עדין בין זכויותיו של הצד אשר לו חייבים את הכסף, לבין שמירה על כבוד האדם אשר חייב את הכסף. לא מדובר במשימה קלה ולכן, היא נמשכת לעיתים זמן רב. לכן, אפשר לומר שתחום זה - כמו תחומים רבים בעולם המשפט הישראלי - נמשכים לא מעט ומתאפיינים בעומס אדיר.
בניסיון לשנות את המצב, להקל על אנשי ההוצאה לפועל ולייעל תהליכים, החלה בשנת 2009 מהפכה קטנה, כמעט לא מורגשת, בנוגע לפעילות לשכות ההוצאה לפועל ובראשה תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל (מספר התיקונים מעיד עד כמה תחום זה מורכב, רגיש ולא פשוט להתמודדות).
שינויים רבים הוכנסו בחוק במסגרת תיקון זה, במטרה לייעל את פעולת הלשכות השונות ולהוציא את הצדק לאור - כמובן תוך שמירת האינטרסים של שני הצדדים - כמה שיותר מהר. אחד המהלכים אשר נכללו בתהליך זה הוא מינוי חוקרים חיצוניים לביצוע חלק מהצעדים הכלולים בכל תהליך הוצאה לפועל.
מתן שרותי הוצאה לפועל על ידי חוקרים בעלי אישור מטעם משרד המשפטים מאפשר להקל במעט על פקידי לשכות ההוצאה לפועל ולאפשר להם להתפנות למשימות אחרות. כך, אותם חוקרים אשר ממונים על ידי משרד המשפטים יכולים לעשות הרבה מאוד מהלכים שבעבר היו מוטלים על כתפי אנשי הלשכות בלבד.
כיום, ניתן לבצע איתור כתובות חייבים והוצאת מטלטלין מביתם של חייבים על ידי חוקרים מורשים על ידי משרד המשפטים; תפיסת רכבים של בעלי חוב על ידי חוקרים מורשים מטעם משרד המשפטים; ביצוע חקירות יכולת על ידי חוקרים כאלו - ועוד ועוד.
שלא תתבלבלו: לא מדובר כאן בחוקרים פרטיים אלא בעורכי דין לכל דבר ועניין. הרי גם לשכת ההוצאה לפועל היא למעשה זרוע משפטית ולכן, אין בכך שום סתירה. למעשה, עורכי דין היו יכולים לשמש מאז ומתמיד בתפקיד הזה (כך מוגדר בחוק), אך עניין זה מעולם לא הפך לרשמי. לאחר חתימתו של שר המשפטים הקודים, יעקב נאמן, על צו מפורש בנושא, כנראה שהעניין ייצא לפועל באופן רשמי.
לפניכם ההתייחסות של החוק לעניין זה (ובה גם התייחסות לרואי חשבון, אגב) - סעיף 68א לחוק ההוצאה לפועל:
(א) "שר המשפטים רשאי לקבוע רשימה של אנשים אשר יהיו חוקרי ההוצאה לפועל, על פי המלצה של ועדה שימנה, שבה יכהנו כחברים שופט בדימוס, והוא יהיה היושב ראש, נציג שר המשפטים, נציג לשכת עורכי הדין ונציג מועצת רואי חשבון (להלן - הועדה הממליצה(.
(ב) כשיר להיות חוקר ההוצאה לפועל מי שהוא חבר בלשכת עורכי הדין או מי שבידו רשיון לפי חוק רואי חשבון, תשט"ו-1955, שקיבל הכשרה מתאימה והוא בעל נסיון של חמש שנות עבודה במקצועו.
עורך דין אשר רוצה לשמש כחוקר מורשה מטעם משרד המשפטים בלשכות ההוצאה לפועל, יהיה חייב להיות בעל חמש שנים של ניסיון לפחות בתחום. כך, יובטח כי מי שימש כחוקר - תפקיד רגיש וחשוב מאוד שבו יש חובה להיות מעורים בכל הסוגיות - יהיה אדם בעל כישורים וידע רב.
למעשה, חוקר כזה יוכל לבצע תפקידים רבים במסגרת ההוצאה לפועל, כולל אף יישום של הוראות הלשכה בעקבות המלצות שהגיש קודם לכן, על פי החקירה שביצע. כך, מקווים במשרד המשפטים, התהליכים הללו יקוצרו משמעותית.
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.