מודיעין עסקי הוא למעשה המינוח המאגד של כל נושא איסוף מידע על שווקים אשר בהם פועל תאגיד מסוים. שימוש במידע זה משמש ברוב המקרים כבסיס לקבלת החלטות עסקיות. תחום זה כולל, בין היתר, איסוף מידע על חברות מתחרות והמוצרים שהן משווקות, מידע אודות נהלי העבודה של המתחרים ואנשי מפתח בניהול חברות אלו.
באופן עקרוני, ניתן למצוא קווי דמיון רבים בין מודיעין עסקי לבין היסודות המודיעיניים בעולם הצבאי. כמו שבצבא אוספים מידע, מנתחים אותו ופועלים בהתאם לתוצאות הניתוח – כך גם בעולם העסקי.
אולם, מי שעוסק באיסוף מידע עסקי, חייב לדעת כי הוא מתהלך על חבל דק. ישנו מידע אשר נחשב כלגיטימי לאיסוף, וישנו מידע אשר עצם איסופו וכן אופן איסופו גובל בפלילים. איסוף המידע הכשר מתבצע לרוב בעבודת מידענות, כלומר, חיפוש אינטנסיבי אחר החומר המבוקש באינטרנט, בעיתונות הכתובה ובכל אמצעי תקשורת.
עד עתה עסקנו באיסוף כל החומרים שהם למעשה פומביים. אך מה קורה כאשר חברה מנסה להשיג מידע חשאי? ובכן, מינוח זה כבר נקרא ריגול תעשייתי, והוא מהווה עבירה פלילית. אם הזכרנו קודם לכן את הדמיון שבין מודיעין עסקי למודיעין צבאי, הרי שבמסגרת ריגול תעשייתי הדמיון מקבל משנה תוקף חזק מאוד, על אף הבעיה החוקית בעיסוק זה.
ריגול תעשייתי נחשב לאיסוף מידע עסקי לא לגיטימי. בשנים האחרונות, כאשר כל התאגידים והחברות הגדולות מאחסנות את המידע שלהן במחשבים, נושא הריגול התעשייתי התמקד בעיקר בענף המחשוב. הוא כולל השתלת אמצעי מעקב בקרב רשתות מחשוב של המתחרים, הטמעת וירוסים והעברה חשאית של מידע באמצעות האינטרנט.
להלן דרכי הפעולה במסגרת ריגול תעשייתי שנוגדים את התחום של מודיעין עסקי ונחשבים כעבירה פלילית:
לאחר שהבהרנו מהן דרכי הפעולה החוקיים במסגרת מודיעין עסקי, ולמדנו על ההבדל בין ריגול תעשייתי וביצוע איסוף מידע כשר, עתה נאמוד על התועלות הרבות שביצוע איסוף מידע עסקי בצורה חוקית יכול להביא עימו:
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.