את הצד האזרחי של השימוש בגרפולוגיה כולנו מכירים, אך הצד המשפטי של הגרפולוגיה מוכר הרבה פחות. גרפולוגיה משפטית הינה התחום העוסק בפרטים הטכניים של כתב היד אותו בוחן המומחה, ולא בהיבטים הפסיכולוגיים של כתב היד או בניתוח האישיות של בעל הכתב. גרפולוגיה משפטית משמשת כיום בעיקר לביצוע השוואה בין שתי דוגמאות כתב יד או דוגמאות חתימה בכדי לקבוע האם מדובר בדוגמאות שמקורן באותו אדם או שמדובר בדוגמאות כתב יש של שני בני אדם שונים.
גרפולוגיה משפטית הינה תחום במסגרת תחום גדול יותר בשם בחינת מסמכים. תחום זה כולל גם תחומים נוספים:
לכל אדם יש תכונות ייחודיות המאפיינות את כתב היד שלו מול כתבי היד של בני אדם אחרים, ומאפיינים אלו ניתנים לזיהוי וניתוח גם כאשר כתב היד של האדם משתנה בהתאם לגילו, מצב רוחו ונסיבות הכתיבה. גרפולוגיה משפטית עוסקת בניתוח המאפיינים הייחודיים לכתב היד הנבדק, כך שניתן יהיה להסיק בסבירות גבוהה האם כתב יד מסויים נכתב על ידי אדם מסויים או שמדובר בנסיון זיוף. חשוב לזכור כי בדיקות גרפולוגיה משפטית עוסקות אך ורק בזיהוי מאפיינים של כתב היד ולא בבדיקת זהות בין דוגמאות כתב שונות - אחרי הכל, אין אדם שיכול לכתוב פעמיים בצורה זהה לחלוטין. דווקא מצב בו שתי דוגמאות כתב יד הינן זהות לגמרי עשוי להחשיד את דוגמאות הכתב כזיוף.
במקרים רבים יורה שופט על ביצוע בדיקת כתב יד על-ידי גרפולוג משפטי על מנת לתת מענה לשאלה האם אדם מסויים אכן כתב מסמך מסויים או חתם על מסמך מסויים, או שכתב היד המדובר הינו זיוף. חוות דעתו של גרפולוג משפטי מבוססת על התחקות אחר סימנים קטנים ביותר בכתב היד, ולעיתים דורשת עבודת גרפולוגיה משפטית בדיקות מעבדה, צילומים והגדלות במקרוסקופים רבי עוצמה בכדי להגיע לחקר האמת. חוות דעתו של גרפולוג משפטי יכולה להיות במקרים רבים המכריעה בוויכוח בין שני צדדים, ולכן חשוב לזכור כי מדובר במדע שאינו מדוייק במאה אחוזים, מאחר ואין מדובר בנוסחאות מתמטיות מדוייקות המאפשרות בדיקה ללא טעויות. מן הצד השני ניתן לומר כי התפתחות הגרפולוגיה המשפטית הביאה את אחוזי הדיוק בבדיקות אלו לרמות גבוהות ביותר, ולכן במקרים רבים קובעים הצדדים המדיינים מראש כי חוות דעתו של גרפולוג מומחה תהיה מקובלת עליהם.
השאלות העיקריות אשר עליהן מתבקש הגרפולוג המשפטי להשיב הן:
חוות דעתו של גרפולוג משפטי עלולה להידרש במקרים בהם קיים חשד לזיוף מסמכים, כתבי יד וחתימות. תפקידו של החוקר הוא לזהות אותנטיות של חתימות על גבי הסכמים שלא מולאו, המחאות שלא כובדו, צוואות מנשלות או אף לגילוי זהותו של כותב מכתבי איום ונאצה.
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.